Brokastis ir svarīgākā dienas ēdienreize. Tām jādod enerģija dienas pirmajai pusei, jāieslēdz zarnu trakta darbība, noskaņojot organismu uz labu metabolismu līdz pašam vakaram.
Ja būsiet slikti pabrokastojuši, līdz pusdienām sajutīsiet lielu izsalkumu, un to neizbēgami nāksies remdēt vakarā. Tas ir ceļš uz vielmaiņas traucējumiem un lieko svaru.
Brokastīm jābūt sabalansētām un pilnvērtīgām, tām jāsastāv no olbaltumvielām, saliktajiem ogļūdeņražiem un nepiesātinātajiem taukiem. Piedāvājam sievietes veselībai noderīgus brokastu variantus katrai nedēļas dienai.
1. Auzu pārslu biezputra ar ābolu un kanēli.
Lieliska taukus dedzinoša kombinācija. Var vēl pievienot valriekstus un žāvētus augļus. Ja liekat klāt riekstus, sviestu putrai klāt likt nevajag. Ja riekstu nav, pievienojiet nedaudz sviesta.
2. Jogurts ar ogām.
Vēlams izvēlēties jogurtu ar dzīvām bifidobaktērijām. Ogas būs kā vitamīnu un šķiedrvielu avots. Bet, lai pievienotu šim ēdienam olbaltumu un omega 3 taukskābes, varat pielikt klāt pāris karotes linu miltu vai šrotu.
3. Greipfrūts un pašot olas.
Pētījumos pierādīts, ka pirms ēšanas apēsts pus greipfrūts pozitīvi ietekmē metabolismu. Pēc tāda rūgteni salda augļa apēšanas var ķerties klāt pamatēdienam: pašot olām ar pilngraudu maizi un dārzeņu salātiem.
4. Augļi un proteīna batoniņi.
Šķīvītis jebkuru augļu ir lielisks enerģijas lādiņš dienas sākumā. Pievieno augļiem vēl vienu vai divus proteīna batoniņus ar tēju un vari būt pārliecināta, ka tava diena būs veiksmīga.
5. Graudaugu šķīvis.
Nedaudz graudaugu plus diedzējumi un jogurts – tās ir šķiedrvielas un saliktie ogļūdeņraži. Tie mehāniski iedarbojas uz kuņģa sieniņām, labvēlīgi ietekmējot peristaltikas procesu.
6. Banānu smūtijs.
Barojošs, garšīgs un vērtīgs brokastu variants. Brīvi izvēlētās proporcijās sajauc kefīru vai jogurtu, banānu, žāvētus augļus, linsēklas, sezama sēkliņas un kakao. Visu sakul ar blenderi.
7. Zaļais smūtijs.
Veselīgs kokteilis – detokss, pilns vitamīnu un minerālvielu. Ņem saujiņu jebkuru zaļumu, piparmētras lapas, ogas, zaļus dārzeņus, banānu, nedaudz medus un sakul visu ar blenderi.
Doktors Mjasņikovs šos uzskata par veselīgu brokastu variantiem. Viņš iesaka dienu uzsākt ar glāzi citronūdens, pēc 15 minūtēm pabrokastot.
Lai uzlabotu efektu, dietologs iesaka pēc brokastīm nākošajā ēdienreizē lietot ogļūdeņražus saturošu pārtiku. Pusdienas atkal sabalansētas, bet vakariņas vieglas- olbaltumvielu.