Nav nekā vienkāršāka kā izvārīt olas! Tikai dažas minūtes un visa burvība ir jau uz galda. Taču pat vārīta ola ne vienmēr sanāk ideāla.
Te laiks nav pareizi aprēķināts, te čaumalas notīrīšana nav bijusi tik vienkārša. Šodien pastāstīsim par paņēmieniem, kas padarīs vienkāršākus virtuves darbus. Un sāksim ar paskaidrojumu, kāpēc, vārot olas, ūdenim jāpievieno šķipsniņu sodas.
Kāpēc pievienot sodu, vārot olas
Ola ir produkts, kuram ir derīguma laiks. Kā noteikt tās svaigumu, jūs zināt. Pieredzējuši pavāri saka, ka vārīšanai ideāli noder 7 – 10 dienu olas.
Salīdzinājumā ar svaigām, tās ir vieglāk notīrīt. Tas daudziem ir izaicinājums: kāpēc no dažām olām čaumalas ir vieglāk notīrīt, bet no citām tās nāk nost kopā ar olas baltumu?
Lai būtu mazāk šādu momentu, pievienojiet olu vārāmajam ūdenim pārtikas sodu. Sodas dēļ olas jums būs daudz vieglāk nolobīt.
Kā viegli nolobīt olas
Tagad tu zini, kāpēc, olas vārot, ūdenim jāpievieno soda. Bet ir vēl daži paņēmieni, kas palīdzēs atvieglot šo procesu. Sāksim ar to, ka daudzi pieraduši olas, pārliet tās ar aukstu ūdeni un tad likt vārīties.
Tādā gadījumā olas baltums sasils lēnām un paspēs pielipt pie čaumalas. Lai tas nenotiktu, vispirms uzvāri ūdeni, un tikai pēc tam liec tajā olas. Šis variants ne visiem patīk, tāpēc gala rezultātā katrs var izvēlēties savu opciju.
Starp citu, ja olas nav vārījušās, tā daudz vieglāk nolobīt. Uzkarsē ūdeni līdz 80 grādiem, paturi olas tajā kādas 10 minūtes, un pēc tam izņem.
Rezultāts būs tāds pats, kā vārītām. Taču nolobīt tās būs daudz vieglāk.
Ne tikai soda
Pirms lobīšanas karstu vārītu olu liec aukstā ūdenī. Pirmkārt, tā pazemināsies produkta temperatūra. Otrkārt, to būs daudz vieglāk nolobīt. Un tā, pēc vārīšanas liec olas aukstā ūdenī uz kādām 15 minūtēm. Čaumalu būs viegli nolobīt.
Ir vēl viens paņēmiens. Pirms olu likšanas aukstajā ūdenī nedaudz iesit to. Plaisiņa palīdzēs vieglāk lobīt. Pašu lobīšanu sāc no apaļā gala. Tur ir gaisa kabata, kura palīdzēs nolobīt olu, neietekmējot olas baltumu.
Kā redzi, ir daudz veidu, kas palīdzēs tev olu vārīšanā. Atceries tos, lai olas vienmēr labi lobītos. Un vienmēr turi virtuvē sodu! Tā palīdzēs tev pat tādos negaidītos gadījumos.