Pīrādziņi “Burekas” – tradicionāls Tuvo Austrumu konditorejas izstrādājums.
Tos parasti gatavo no kārtainās vai filo mīklas un pasniedz ar dažādām mērcēm (jogurta, skābo krējumu, tomātu). Lieliski viegla uzkoda, kas ideāli piemērot pie zupas vai salātiem.
Burekas no kārtainās mīklas ir mīkstākas un bagātākas, bet filo mīkla ir gandrīz pārredzama un ļoti kraukšķīga. Pīrāga pildījumiem ir neskaitāmi veidi: dažāda veida sieri, baklažāni, zaļumi, olas, dārzeņi …
Ja autentiskums nav būtisks, brīvi vari nomainīt, piemēram, fetas sieru pret sauso biezpienu, un tu iegūsi ne mazāk apetelīgas uzkodas.
Sastāvdaļas:
- Kārtainās mīkla 500 g
- Fetas siers 300 g
- Kartupeļi 2 gab.
- Ola 1
- Olas dzeltenums 1 gab.
- Sāls pēc garšas
- Melnie pipari (malti) pēc garšas
- Sezams 2 ēd.k.
- Olīveļļa 1 ēd.k.
- Kviešu milti 2 ēd.k.
Pagatavošana
Nomazgā kartupeļus, pārklāj ar ūdeni, pievieno šķipsniņu sāls un vāri līdz gatavībai. Nokās un atdzesē kartupeļus, tad noņem mizu. Sarīvē kartupeļus uz mazas rīves. Fetas sieru samīci ar dakšiņu, pēc garšas pievieno rīvētus kartupeļus, olu, sāli piparus. Rūpīgi samaisi pildījumu.
Darba virsmu viegli nokaisi ar miltiem un izklāj atkausēto kārtaino mīklu, lai sanāktu 3 mm biezs mīklas slānis. Mīklu sagriez kvadrātos. Katra kvadrāta centrā uzliec 1 tējkaroti pildījumu, malas sastiprini kopā, veidojot trīsstūra formu.
Uzliec pīrādziņu uz ar olīveļļu ietaukotas pannas. Katru pīrādziņu apsmērē ar olas dzeltenumu un apkaisi ar sezamu. Cep uz cepeškrāsns vidējā plaukta 40 minūtes 170 grādu temperatūrā.