Mūsu mājās lavašs garšo gan lielajiem, gan bērniem: aromātiskie plāceņi tiek ēsti gan maizes vietā, gan arī lietoti kā universāls produkts kārtaino pīrāgu gatavošanā, ātro uzkodu un pat lazanjas gatavošanā.
Panašķēties ar šo gardumiņu gribas katram, bet ņemties ar rauga mīklas gatavošanu gan nē. Izrādās, lai pagatavotu plānos plāceņus, kas nebūtu sliktāki kā veikalā pirktie, nav vajadzīgs ne raugs, ne tondurs (īpaša krāsns) – vajadzīgas tikai 4 sastāvdaļas un panna ar nepiedegošu virsmu!
Sastāvdaļas:
350 g kviešu miltu
200 ml karsta ūdens
2 ēdamkarotes augu eļlas
0,5 tējkarotes sāls
Pagatavošana:
1. Miltus ieber sausā bļodiņā, izveido centrā padziļinājumu.
2. Padziļinājumā lej eļļu, pieber sāli un palēnām lej karsto ūdeni. Visu kārtīgi samaisi.
3. Mīci mīklu ar rokām, līdz tā kļūst stingra.
4. Ietin mīklas piku pārtikas plēvē un atstāj uz 15 – 30 minūtēm.
5. Izveltnē no mīklas desiņu un sadali to 8 – 10 vienādās daļās. No katras daļas veido nelielu plāceni, apviļā to miltos un pēc tam izrullē apaļu lavašu, 1 -2 mm biezu.
6. Katru plāceni liec uz labi sakarsētas pannas, cep uz vidējas uguns 20 – 30 sekundes katru pusi.
7. Gatavos plāceņus liec kaudzītē un pārsedz ar mitru dvieli.
Gatavot lavašu no bezrauga mīklas ir pavisam vienkārši. Bez tam ledusskapja saldējamajā kamerā tādu lavašu var uzglabāt veselu gadu. Cel tik ārā un cienā viesus!