Varētu domāt, ka nav nekā sarežģīta kartupeļu biezeņa gatavošanā. Taču, kad ēd to restorānā, tad saproti, ka tava mājas recepte nav nekāda kulinārijas sasniegumu virsotne. Mājās tas ne vienmēr sanāk tik maigs un garšīgs, kā vēlētos. Tāpēc šajā stāstā padalīsimies ar viltībiņām kartupeļu biezeņa gatavošanā. Šos trikus pielieto prasmīgi kulināri.
Kā pagatavot gardu kartupeļu biezeni
Cietes vispirms jāizvēlas pareizā kartupeļu šķirne. Tirgū un lielveikalā ir daudz dažādu šķirņu kartupeļu.
Taču, ja izmantosiet šķirni ar zemu cietes saturu, tad biezenis sanāks ar nepatīkamiem cietiem graudiņiem. Biezenim jāizvēlas kartupeļi ar vismaz 13% cietes. Vārīšanas laikā kartupeļi labi izvārīsies, un tu varēsi tos labi samīcīt.
Otrkārt, bieži vien saimnieces liek kartupeļus aukstā ūdenī. Gaida uzvārīšanos, tad samazina uguni un tad sāk vārīt.
Tādā gadījumā visa ciete, kas ir kartupeļos, pilnīgi izšķīdīs vārošajā ūdenī. Tāpēc nomizotus un sagrieztus kartupeļus lieciet katlā tikai tad, kad ūdens katlā sāks vārīties. Citādi biezeņa garša būs nepiesātināta.
Trešā kļūda – pievienot sāli vārīšanās sākumā. Kāds ber sāli katlā pirms liek tajā kartupeļus. Cits, kad sāk vārīties ūdens. Taču pareizais variants ir – pievienot sāli īsi pirms vārīšanas beigām. Tas ietekmēs gatavā ēdiena tekstūru. Ja tu sāli pievienosi īstajā laikā, biezenis sanāks maigs un garšīgs.
Ceturtā kļūda – kad savlaicīgi nenolej ūdeni no vārītiem kartupeļiem. Izslēdz gāzi un tad vai nu aizmirst nokāst kartupeļus vai arī vienkārši aiz nezināšanas nesteidz ūdeni noliet.
Pa to laiku kartupeļi pievelkas ar ūdeni un tāds biezenis sanāks liess un ūdeņains. Tāpēc uzreiz, kā kartupeļi izvārījušies, ūdens nekavējoši jānolej.
Tāpat daudzi, gatavojot kartupeļu biezeni, vispirms katlā liek sviestu un pienu. Galu galā biezenis sanāk neviendabīgs un ar kunkulīšiem. Tāpēc vispirms kartupeļi ir jāsastampā, un tikai pēc tam jāpievieno piens un sviests.
Vēl dažas saimnieces nezin kāpēc katliņā biezenī lej aukstu pienu. Tā biezenis kļūst bāli zilganā krāsā. Tāpēc jau iepriekš izņem pienu no ledusskapja. Vēl labāk pienu uzvārīt.
Ceram, ka šis raksts jums bija noderīgs. Ja zini vēl kādu garšīga kartupeļu biezeņa pagatavošanas knifu, nekautrējies pastāstīt!