Paskatīties uz torti un ieraudzīt savu atspulgu tā ir konditorejas mākslas augstākā pilotāža. Grūti nenovērtēt glazūras nozīmi, īpaši tad, ja tā desertu pārvērš par pilnību. Tas var likties neticami, bet nav nekā vienkāršāka par šāda veida tortes dekoru.
Jā, jā, pat zīmējumus uz spoguļglazūras. To var panākt ar to pašu paņēmienu, ar pārliešanu ar saldo maisījumu. Pārējo izdarīs gravitācija un pareizās proporcijas. Esam pārliecināti, ka glazūrai jābūt ne tikai skaistai, bet arī dievišķīgi garšīgai, katram gadījumam atšķirīgai. Lūk, ideālas glazūras receptes!
Lai pagatavotu viendabīgu pārklājumu jūsu desertiem vairumā gadījumu glikozes sīrups (invertais) ir vienkārši nepieciešams. Nebaidieties nosaukuma! Tas ir tikai cukurs ar ūdeni, sodu un citronskābi.
Samaisiet 300 gramus cukura ar 130 ml ūdens, lieciet uz uguns. Kad cukurs izšķīdis un maisījums uzvārījies, pievienojiet 1,7 gramus citronskābes un vāriet uz lēnas uguns pusstundu. Pēc tam pieberiet šķipsniņu, pietiek ar 1 gramu, atstājiet atdzist vai izmantojiet uzreiz. Tāds sīrups ilgi uzglabājas, nesacukurojas un ir neaizstājams prjaņiku mīklas pagatavošanā. Vai glazūrām!
Kakao glazūra
Vajadzēs:
160 g cukura
115 ml salda krējuma
50 g kakao pulvera
25 ml ūdens
6 g želatīna.
Lieciet želatīnu ūdenī, lai uzbriest. Pa to laiku saldo krējumu ar cukuru uzvāriet. Pievienojiet želatīnu, krāsvielu (ja vēlaties) un sablendējiet. Atstājiet uz nakti ledusskapī un pirms izmantošanas uzsildiet.
Šokolādes glazūra
Vajadzēs:
265 g šokolādes (pēc izvēles)
175 ml saldā krējuma
40 ml ūdens
30 ml glikozes sīrupa
25 ml augu eļļas
6 g želatīna
Uzbriediniet želatīnu, ūdeni ar sīrupu un saldo krējumu uzvāriet. Pievienojiet izkausētu šokolādi, želatīnu, eļļu un sablendējiet. Viss gatavs!
Ogu – šokolādes glazūra
Vajadzēs:
329 g baltās šokolādes
100 ogu biezeņa
70 ml piena
45 ml saldā krējuma
25 g cukura
7 g želatīna
Uzbriediniet želatīnu. Visas pārējās sastāvdaļas sajauciet un uzvāriet katliņā. Pēc tam visu sakuliet kopā ar želatīnu.
Karameļu glazūra
Vajadzēs:
200 g cukura
140 ml saldā krējuma
140 ml ūdens
14 g kukurūzas cietes
7 g želatīna.
170 gramus cukura izkausējiet sausā traukā. Citā traukā uzvāriet saldo krējumu kopā ar ūdeni, tad pievienojiet sagatavoto karameli. Atlikušos 30 gramus cukura pievienojiet tūlīt pēc tam, sajaucot kopā ar kukurūzas cieti, uzvāriet glazūru un pavāriet vienu minūti. Pievienojiet uzbriedinātu želatīnu un visu labi samaisiet.
Saldā krējuma glazūra
Vajadzēs:
260 g cukura
180 ml saldā krējuma
70 ml ūdens
20 g želatīna
Pārtikas krāsvielu
Uzbriediniet želatīnu, cukuru izšķīdiniet ūdenī. Uzvāriet šķīdumu un pielejiet karstu saldo krējumu, visu laiku maisot. Pievienojiet želatīnu, pārtikas krāsvielu un visu sablendējiet.
Šokolādes glazūra bez sīrupa
Vajadzēs:
800 g cukura
300 ml ūdens
160 g kakao pulvera
170 ml saldā krējuma
100 g melnās šokolādes
27 g želatīna
Sajauciet ūdeni, kakao, saldo krējumu, uzvāriet un tad pievienojiet želatīnu. Karstajā maisījumā lieciet šokolādi, sablendējiet maisījumu.
Glazūra ar kondensēto pienu
Vajadzēs:
150 g cukura
150 ml glikozes sīrupa
150 g baltās šokolādes
100 ml kondensētā piena
75 ml ūdens
12 g želatīna
Pārtikas krāsvielu pēc vēlēšanās
Uzbriediniet želatīnu. Pa to laiku uzvāriet cukuru ar sīrupu un īdeni, pievienojiet krāsvielu, šokolādi un kondensēto pienu. Pēdējo pievienojiet želatīnu un sakuliet maisījumu. Lieciet glazūru ērtā trauciņā, pārklājiet ar pārtikas plēvi un atstājiet uz nakti ledusskapī.
Glikozes sīrups vajadzīgs, lai glazūra nesacukurotos. Tāpat jāatceras, ka darba temperatūra glazūrai ir robežās no 28 līdz 35 grādiem, bet tas nozīmē, ka to nāksies atdzesēt pēc pagatavošanas, vai arī sasildīt pirms lietošanas (gadījumos, ja vispirms tā būs jāliek ledusskapī atdzesēt).
Izvēlējāmies vienkāršas glazūru receptes, bet tās nevar saukt par garlaicīgām. Viens pats ogu biezenis ir ko vērts! Tortes dekorēšana ir sarežģīta lieta, bet glazūra var ievērojami atvieglot šo darbu. Reizēm pietiek izmantot tikai dažus pārtikas krāsvielu veidus, lai liktu viesiem noticēt brīnumam. Kura no receptēm jums patika vislabāk?