Tuvojas pavasaris, daba mostas. Īsteniem dārzkopjiem tā vien gribas ātrāk ķerties klāt saviem dārziem un augļu dārziem. Vēl jau ir auksti, marts ir tikai pats pavasara sākums. Līdz mēneša beigām tā arī būs.
Tieši šobrīd ir laiks sākt audzēt stādus. Nepārdzīvo, neviens nesāks ar lāpstu skaldīt sasalušo zemi. Labāk audzēsim stādiņus mājās. Šodien pastāstīsim, kādus stādus sākt audzēt martā un kā no tiem izaudzēt bagātu ražu.
1. Paprika
Sāksim ar papriku. Sēšanu sāk 60 dienas pirms vēlamās izstādīšanas pastāvīgajā vietā. Lai stādi augtu labi, svarīgi pareizi sagatavot augsni. Labāk nopirkt gatavu augsni, jo dārza zeme būs pārāk stipra stādiem. 1 cm dziļās „vadziņās” ar 2 cm intervālu lieciet pa 1 sēkliņai un pārberiet sēkliņas ar augsni, viegli piespiežot.
Kastītes ar stādiem jānovieto telpā, kur temperatūra ir 25 grādi. Stādi jāpārsedz ar stiklu vai plēvi. Stādiem nepieciešama gaisma 14 stundas diennaktī. Pavasara sākumā saule riet ātri, tāpēc iesakām izvietot ultravioletās lampas. Divu mēnešu darba rezultāts noteikti priecēs: pirmie stādi 25 cm garumu un 7-12 lapiņām būs gatavi pārstādīšanai.
2. Baklažāni
Baklažāni ir diezgan kaprīzi siltumu mīloši augi. Audzējot tos, jāievēro siltuma, mitruma un apgaismojum režīmi, arī augsnes izvēlei jāpievērš uzmanība. Pievērsiet uzmanību hibrīdajām šķirnēm – tās nodrošinās augstu ražīgumu un izturību pret laika apstākļiem. Pirms izsēšanas iesakām sēklas uz 2-3 dienām iemērkt.
Baklažāna stāds izaug 65-70 dienās. Dažādos augšanas etapos jāuztur temperatūras režīms: 7-12 dienas – 15-17 grādi, pēc tam temperatūru var paaugstināt līdz 25 grādiem. Laistīt baklažānus vajag reti, bet labi – ne biežāk kā 1 reizi nedēļā. Iesakām stādus arī piebarot.
Ej uz nākamo lapu un lasi turpinājumu!