Kārdinošais kanēļa aromāts, saldāvaniļassmarža, kura virmo pa visu māju. Ko tas tev atgādina? Protams, mājās ceptas smalkmaizītes! Tas ir viens no iemīļotākajiem kārumiem gan bērniem, gan pieaugušajiem, tāpēc katrai saimniecei ir jāmāk tās izcept.
Šodien esam sagatavojuši jums vislabākās mājas maizīšu receptes, kuru pagatavošana neatņems tev daudz laika.
Maizītes ar jogurtu
Sastāvdaļas:
350 g miltu
300 g jogurta
1 ēdamkarote augu eļļas
2 tējkarotes cukura
2 tējkarotes cepamā pulvera
1,5 tējkarotes sāls
Pagatavošana:
1. Bļodā sajauc jogurtu ar eļļu līdz izveidojas viendabīga masa.
2. Sajauc miltus sāli, cepamo pulveri un cukuru. Pamazām ber šo maisījumu jogurta un eļļas maisījumā. Iejauc mīklu.
3. Uzkaisi uz galda miltus un liec uz tā labi iejaukto mīklu.
4. Mīklu sadali 8-10 vienādos gabaliņos, veido maizītes – bulciņas. Ja vēlies, lai bulciņas būtu saldas, apviļā tās cukurā, nevēlies saldas, vari pārbērt pāri sēkliņas.
5. Un noslēdzošais etaps – cepšana. Saliec bulciņas uz plāts, kurā ieklāts cepamais papīrs un cep 20-25 minūtes 210 -220 grādu temperatūrā līdz gatavībai.
Piena bulciņas
Sastāvdaļas:
2 glāzes miltu
2/3 glāzes piena
1/3 glāzes augu eļļas
3 tējkarotes cepamā pulvera
0,5 tējkarotes sāls
Pagatavošana:
1. Sajauc miltus, cepamo pulveri un sāli. Ja vēlies saldas maizītes, var pievienot cukuru, sāļajām maizītēm var izmantot garšvielas un sēkliņas.
2. Pievieno šim maisījumam pienu un augu eļļu, labi sajauc un iejauc mīklu.
3. Izveido 3-4 cm augstu mīklas veltni, ar formiņu vai glāzi veido bulciņas.
4. Sasildi cepeškrāsni līdz 220 grādiem un cep bulciņas aptuveni 20 minūtes, lai tās kļūtu zeltainas.
5. Gatavās bulciņas apkaisi ar cukuru, kanēli, magonēm vai sezama sēkliņām. Tādas maizītes garšos visiem!
Kefīra un sviesta bulciņas
Sastāvdaļas:
400 g miltu
100 g cukura
250 ml kefīra
175 g sviesta (istabas temperatūrā)
¾ tējkarotes sāls
1/2 tējkarotes mīklas irdinātāja
½ tējkarotes sodas
Pagatavošana:
1. Izsijātus miltus, irdinātāju, sāli un sodu ieber nelielā traukā.
2. Ar dakšiņu saberz sviestu palielās drupačās, pievieno kefīru un sajauc līdz veidojas viendabīgas konsistences masa.
3. Mīklu sadali divās daļās. No katras mīklas porcijas izveido pa sešām bulciņām.
4. Cepeškrāsni sasildi līdz 220 grādiem un cep bulciņas 20 bulciņas, līdz tās kļūst zeltainas.
5. Gatavas bulciņas apzied ar kefīru un pārkaisi ar cukuru. Tās būs maigas un gaisīgas.
Rauga bulciņas
Sastāvdaļas:
20-25 ēdamkarotes izsijātu miltu
1 glāze piena
¼ glāze augu eļļas
½ glāze ūdens
1,5 tējkarotes sausā rauga
Sāls, cukurs pēc garšas
Pagatavošana:
1. Sajauc raugu ar ūdeni un pieber 2 ēdamkarotes miltu. Liec siltā vietā,lai ieraugs paceļas.
2. Bļodā sajauc pienu ar eļļu, pievieno sagatavoto ieraugu, kā arī sāli un cukuru. Kārtīgi visu samaisi un iejauc mīklu, pamazām pievienojot miltus.
3. Sadali mīklu nelielās bumbiņās un liec uz plāts. Izdari bulciņās iegriezumus ar nazi visā garumā un atstāj uz 5 minūtēm.
4. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem un cep bulciņas 12-15 minūtes līdz tās kļūst zeltainas.
Gatavās bulciņas ātri iemērc aukstā ūdenī un apsedz ar dvielīti. Var apbērt bulciņas ar cukuru un kanēli, ja nevēlas saldas, tad ar garšvielām un zaļumiem.
Cukura bulciņas
Sastāvdaļas:
6 glāzes miltu
4 lielas olas
2 glāzes piena
¾ glāzes kausēta sviesta
¼ glāzes cukura
0,5 tējkarotes sāls
1 ēdamkarote mīklas irdinātāja
Pagatavošana:
1. Sajauc miltus, sāli, cukuru un irdinātāju. Maisījuma vidū izveido iedobīti un ielej tajā sviestu. Visu kārtīgi samaisi.
2. Sakul 3 olas ar pienu un pievieno miltu maisījumam. Iejauc mīklu.
3. Nokaisi galdu ar miltiem, izrullē mīklu 2,5 cm biezumā. Ar formiņu vai glāzes palīdzību izspied bulciņas.
4. Pēdējo olu sakul un apzied ar to maizītes, pēc tam pārkaisi tām pāri cukuru.
5. Līdz 240 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī cep maizītes 12-15 minūtes, līdz tās kļūst zeltainas.
6. Gatavas bulciņas nedaudz atdzesē un pasniedz galdā. Tās ir gardas!
Pēc šādām ātrām un vieglām receptēm pagatavot gardas bulciņas varēs pat visaizņemtākā saimniece. Iepriecini mājiniekus ar šādiem gardumiem. Labu apetīti!