manaOga.lv
  • Latvijā
  • Izklaide
  • Pasaulē
  • Padomi
  • Attiecības
  • Veselība
  • Ģimene
  • Receptes
  • Skaistums
Aktuāli
Izklaide un Iespējas Online Kazino – Spēles, Bonusi...
Kā Organizēt Privātas Sporta Likmju Spēles ar Draugiem
Kā Atpazīt Un Izvairīties No Viltus Ziņām?
Visu Laiku Populārākās Reklāmas
Veiciniet Savu Radošumu: Padomi Inovatīvu Ideju Rosināšanai
Populārākās e-sports spēles pasaulē
Populārākie Izklaides Veidi Mūsdienās
Kazino dīleru apslēptā valoda – dažādi signāli un...
Draudzene no Spānijas atklāj, kā pareizi taisīt čurros...
Citādāk vairs netaisu: kā vienkārši uztaisīt kārtaino mīklu....

manaOga.lv

  • Latvijā
  • Izklaide
  • Pasaulē
  • Padomi
  • Attiecības
  • Veselība
  • Ģimene
  • Receptes
  • Skaistums
Padomi

Varu saderēt, ka olas tu vāri nepareizi. Man iemācīja jaunu veidu

Autors: Edgars Bērziņš 18/03/2021

Izrādās, ka pareizi izvārīt olas ir vesela zinātne! Daudzas saimnieces izmanto daudz un dažādus knifiņus, vārot olas: pievieno ūdenim sāli, etiķi vai izdara nelielu iedūrumu olā. Taču nav jēgas to darīt, ja nesaproti visus procesa smalkumus. Pastāstīsim, kā vārīt olas, lai tās vienmēr sanāktu ideālas.

Kā pareizi vārīt olas

Dažas saimnieces vārāmajam ūdenim pievieno sāli, lai olu čaumalas kļūtu stiprākas un olas neplaisātu. Tikai tas nestrādā! Daudzi pavāri patiešām pievieno ūdenim sāli, bet dara to nevis tāpēc, lai olas neplaisātu, bet garšas dēļ.

Neliels daudzums sāls caur cieto čaumalu nonāk olā un maina olas baltuma garšu. Pamēģini izvārīt olas ar sāls piedevu un bez tu redzēsi atšķirību. Izvēlies tās, kuras tev labāk garšo, un tad izlem, vajag pievienot sāli vai nē.

Citas saimnieces pievieno ūdenim etiķi, domājot, ka tas palīdzēs olām neplaisāt. Diemžēl! Arī tas nestrādā pilnīgi. Etiķis palīdz aizkavēt olas baltumam iztecēšanu jau pēc čaumalas saplaisāšanas, tāpēc nevar teikt, ka etiķis šajā gadījumā ir pavisam nenoderīgs.

Vēl viens tautā zināms paņēmiens, kas aizkavē olu plīšanu, ir čaumalas pārduršana gaisa kabatas apvidū. Daudzi uzskata, ka olas plaisā krasas temperatūras maiņas dēļ, kad olas ieliek vārošā ūdenī. Taču tas nav tā.

Pazīstamais kulinārs Artūrs Le Kens māca, ka olas plaisā tikai tāpēc, ka sitas pret katliņu. Kad ūdens vāroties burbuļo, tas sit olas pret katla metāliskajām sieniņām, kā rezultātā arī olas plīst. Zinot to, mēs varam izdomāt, kā to novērst.

Drošs paņēmiens ir uzmanīgi kontrolēt ūdens temperatūru.

Tai jābūt 80-85 grādi un ne vairāk. Ja tādas iespējas nav, olu vārīšanai izvēlies katliņu ar biezām sieniņām, tādā olas nekad neplaisās. Taču visgaršīgākās olas sanāk tieši ūdenī, kas nevārās (80-85 grādi)!

Kā pagatavot mīksti vārītas olas

Kad ūdens temperatūra ir 80-85 grādi, ūdenī parādīsies sīki ūdens burbulīši. Uzmanīgi liec olas ūdenī. Lielas olas vāri 4 minūtes, vidēja lieluma olas – 3,5 minūtes. Gatavās olas liec olu trauciņos, ar nazi nogriez olas cepurīti ar čaumalu. Olai var uzlikt gabaliņu sviesta.

Kā pagatavot cieti vārītu olu

Pirms vārīšanas olas nedaudz paripini pa galdu. Tas vajadzīgs, lai pozicionētu olas dzeltenumu tieši centrā. Pēc tam uzmanīgi liec olas katliņā, kur ūdens temperatūra ir 80-85 grādi.

Atceries, ka garšai vari ūdenim pievienot sāli pēc garšas. Vārīšanas laikā reizēm pagrozi katliņā olas, lai dzeltenums paliktu centrā. Vāri 10 minūtes. Pēc tam katru olu, viegli pasit pa galdu un tad uzlej olām aukstu ūdeni. Tā ūdens iekļūs telpā starp olu un čaumalu un olas būs viegli nolobīt.

Ja olas dzeltenuma virsma ir zaļgana, olas ir pārvārītas.

Atceries, ka nedrīkst vārīt olas, kuras tikko izņemtas no ledusskapja. Nedrīkst likt tās aukstā ūdenī un nedrīkst vārīt vārošā. Labāk izvēlieties temperatūru 80-85 grādi.

Sākotnēji var likties, kurš gan nemāk izvārīt olas. Vārīt jau mēs visi mākam – tā nav liela māksla. Lielāka māksla ir tieši uzvārīt olas tieši tā, kā pašam vai tavam tuvam cilvēkam garšo. Tagad praktiski vairs nekad nekļūdos.

Varu saderēt, ka olas tu vāri nepareizi. Man iemācīja jaunu veidu was last modified: 20 oktobris, 2022 by Edgars Bērziņš
7
Facebook Twitter Google + Pinterest
Iepriekšējais raksts
Kādām saimniecēm pankūkas vienmēr piecepas pie pannas. Sapratu iemeslu un man vairs tā nenotiek
Nākamais raksts
Paziņa parādīja, kā nokrāsot olas smukā un dabīgā krāsā. Darīšu tāpat (Foto)

Citi lasīja

Ar šo metodi no veca lakata uztaisīju...

30/07/2019

Spēku izsīkums ziemā. Kā atgūt enerģiju un...

25/01/2018

Azerbaidžānas pirmā lēdija 53 gadu vecumā atklāj,...

21/08/2019

Dārznieks parādīja gurķu sēšanas metodi karstās skaidās:...

06/04/2021

Kā atsvaidzināt garderobi bez liekiem izdevumiem un...

31/05/2017

Katru gadu ievācu upeņu lapas – brīnumlīdzekli...

30/05/2018

Ko vajag izdarīt, lai pie tavas pannas...

24/12/2021

Omīte pastāstīja, kura aveņu-banānu ievārījuma recepte ir...

01/08/2020

Ja vēlies lielisku dibenu, tad noskaties šo...

08/05/2017

Lūk, kā patiesībā izskatās ķermenis pēc 50...

05/05/2017

Seko mums

Oga




Populārākais

  • Kā cīnīties pret laputīm, lai nekaitētu puķēm: pieredzējušu dārzkopju padomi

  • 10 labākie pupiņu salāti: sātīgi, gardi un barojoši

  • Pieredzējis dārznieks atklāj, kā un kad stādīt sīpolus ziemai, lai raža būtu lielāka nekā kaimiņiem

Jaunākais

  • Izklaide un Iespējas Online Kazino – Spēles, Bonusi un Vairāk

  • Kā Organizēt Privātas Sporta Likmju Spēles ar Draugiem

  • Kā Atpazīt Un Izvairīties No Viltus Ziņām?

Citāts

Citāts ir burtisks izraksts no kāda teksta vai precīzi atkārtoti kādas personas vārdi.

Follow Me

Facebook
  • Facebook
  • Twitter
  • Par mums un kontakti

@2023 - ManaOga.lv Informācijai ir izziņas raksturs, un tai nav juridiska spēka. ManaOga.lv neuzņemas atbildību par darbībām vai lēmumiem, kas balstīti uz saņemto informāciju. ManaOga.lv publicētās informācijas tālākizmantošanas gadījumos atsauce ar pilnu saiti ir obligāta.


Back To Top