Izrādās, ka pareizi izvārīt olas ir vesela zinātne! Daudzas saimnieces izmanto daudz un dažādus knifiņus, vārot olas: pievieno ūdenim sāli, etiķi vai izdara nelielu iedūrumu olā. Taču nav jēgas to darīt, ja nesaproti visus procesa smalkumus. Pastāstīsim, kā vārīt olas, lai tās vienmēr sanāktu ideālas.
Kā pareizi vārīt olas
Dažas saimnieces vārāmajam ūdenim pievieno sāli, lai olu čaumalas kļūtu stiprākas un olas neplaisātu. Tikai tas nestrādā! Daudzi pavāri patiešām pievieno ūdenim sāli, bet dara to nevis tāpēc, lai olas neplaisātu, bet garšas dēļ.
Neliels daudzums sāls caur cieto čaumalu nonāk olā un maina olas baltuma garšu. Pamēģini izvārīt olas ar sāls piedevu un bez tu redzēsi atšķirību. Izvēlies tās, kuras tev labāk garšo, un tad izlem, vajag pievienot sāli vai nē.
Citas saimnieces pievieno ūdenim etiķi, domājot, ka tas palīdzēs olām neplaisāt. Diemžēl! Arī tas nestrādā pilnīgi. Etiķis palīdz aizkavēt olas baltumam iztecēšanu jau pēc čaumalas saplaisāšanas, tāpēc nevar teikt, ka etiķis šajā gadījumā ir pavisam nenoderīgs.
Vēl viens tautā zināms paņēmiens, kas aizkavē olu plīšanu, ir čaumalas pārduršana gaisa kabatas apvidū. Daudzi uzskata, ka olas plaisā krasas temperatūras maiņas dēļ, kad olas ieliek vārošā ūdenī. Taču tas nav tā.
Pazīstamais kulinārs Artūrs Le Kens māca, ka olas plaisā tikai tāpēc, ka sitas pret katliņu. Kad ūdens vāroties burbuļo, tas sit olas pret katla metāliskajām sieniņām, kā rezultātā arī olas plīst. Zinot to, mēs varam izdomāt, kā to novērst.
Drošs paņēmiens ir uzmanīgi kontrolēt ūdens temperatūru.
Ej uz nākamo lapu un lasi turpinājumu!