Gurķu audzētājus bieži vien satrauc to lapu dzeltēšana. Daži padomi, lai no tā izvairītos.
1. Kad gurķiem parādījušas pirmās 3-4 lapiņas, gurķus vajag apstrādāt ar sekojošu sastāvu: Spainim ūdens pievieno 30 piles joda, 20 g saimniecības ziepju un 1 l piena. Ar šādu šķīdumu gurķus laistīt var ik pēc 10 dienām.
2. Vakarā spainī ūdens iemērc klaipiņu maizes, no rīta maizi saspaidīt, pievienot mazu pudelīti joda un ar šādu šķīdumu apsmidzināt gurķus. Atlikušo šķīdumu uzglabāt vēsā vietā. Ar to apsmidzināt gurķu dobes ik pēc 2 nedēļām, un līdz pat rudenim gurķu lapas būs zaļas.
3. Spainim ūdens pievieno 2 litrus piena sūkalu un 150 g cukura. Apsmidzināt ar šo šķīdumu gurķus. Pēc tādas apstrādes gurķiem un pipariem atkal veidosies dzinumi un tie ražos.
4. 400 g sīpolu mizu iebērt spainī ūdens, uzvārīt, noņemt no uguns, uzlikt vāku un ļaut nostāvēties 12-14 stundas. Sīpolu mizas izņemt. Atjaukt šķīdumu ar ūdeni: uz 1 litru šķīduma ņem 4 litrus ūdens. Bagātīgi apsmidzināt gurķus.
5. Apsmidzināt gurķus ar piena sūkalu un ūdens šķīdumu. (Attiecība 1:5)
6. Regulēt laistīšanu: iespējams, ka gurķiem trūkst ūdens vai arī ūdens ir pārāk auksts.