Bez sulīgas un aromātiskas vārītas kukurūzas nepaiet neviena vasara. Personīgi man kūpošās saulainās vālītes atgādina braucienus uz jūru bērnībā. Tas bija labākais izsalkuma remdēšanas veids pēc ilgām peldēm.
Tagad, nopirkusi desmit kukurūzas vālītes tirgū, es domāju, kā tās garšīgāk pagatavot visai ģimenei.
Man talkā nāca kaimiņiene, kura jaunību pavadījusi kūrortpilsētiņā pie jūras. Toreiz viņa vārījusi kukurūzu un pārdevusi pludmalē, lai nopelnītu naudiņu.
Allas tante (tā sauc kaimiņieni) vārīja kukurūzu pēc slepenas metodes, kas viņas preci pludmalē padarīja ļoti populāru, jo bija ļoti garda. Mēģināju pagatavot un samulsu. Tā tiešām ir bērnības garša!
Sastāvdaļas:
10 kukurūzas vālītes
2-3 litri ūdens
40 g sviesta
Sāls pēc garšas
Pagatavošana:
1. Kukurūzai noņemiet lapas un iemērciet to ūdenī uz 2 stundām. Tā kukurūzas graudi kļūs mīkstāki.
2. Katlā ielej ūdeni un liec to uz uguns. Līdzko ūdens uzvārās, liec katlā kukurūzu.
3. Liec katlā sviestu un vāri kukurūzu 15-20 minūtes.
4. 5 minūtes pirms vārīšanas beigām pievieno sāli. Ja sāli liksi klāt sākumā, graudi var neizvārīties tik mīksti.
5. Nolej no kukurūzas ūdeni, uzliec vāciņu, pārklāj ar dvieli un atstāj siltumā vēl uz 20 minūtēm. Tā vārītā kukurūza ir gatava!
Kā pagatavot kukurūzu uz grila
Ja vēlies piesātinātāku un izteiktāku garšu, tad mēģini to pagatavot uz grila.
1. Paņem dažas kukurūzas vālītes un vāri tās 15-20 minūtes. Ja kukurūza ir mīksta, tad šo punktu var izlaist.
2. Sagriez vālītes gabalos, nozied ar sviestu un viegli apsāli.
3. Uz uzkarsēta grila saliec kukurūzas gabaliņus. Cep no visām pusēm līdz kukurūza viegli apbrūnē.
4. Tad saliec kukurūzu formā un ielec cepeškrāsnī uz 5 minūtēm. Kukurūza uz grila gatava!
Kukurūza var būt kā lieliska piedeva gaļai vai zivīm. Tā var būt arī kā patstāvīgs ēdiens. Neaizmirsti, ka kukurūzu var sagatavot arī ziemai, lai tās garša tevi priecētu visu gadu.