Šajā gadā man padevusies lieliska tomātu raža.
Pagājušajā gadā man gadījās atrast recepti jaunu tomātu sagatavošanai ziemai. Pārbaudīju to un šogad gatavošu vismaz 15 kilogramus tomātu.
Ar šo recepti tiks galā pat jaunas saimnieces, nevajadzēs pārdzīvot, ka konservi var „uziet gaisā”, veselu dienu stāvēt pie plīts, sterilizēt burkas. Viss ir daudz vienkāršāk!
Un nu mirklītis humoram: Viena draudzene stāsta otrai: Vakar vakarā izmēģinājām jauno mikseri. Piepildījām to ar gataviem tomātiem un ieslēdzām. – Un pēc tam? – Pēc tam mainījām virtuvē tapetes.
Gatavošana:
Ņem 2 kg tomātu. Derēs jebkuri.
Liec tomātus sietā un nomazgā zem tekoša ūdens. Tad sietu ar tomātiem liec uz šķīvja, lai notek ūdens. Un uzreiz var sākt gatavot.
Tomātus griez uz pusēm. Ne kātiņa vietu, ne sēklas ārā neņem, tas nav vajadzīgs.
Ja tomāti ir lieli, tad tos var griezt ripās, apmēram 1 cm biezās. Sagrieztos tomātus liec katlā. Katlā liec 1 kg tomātu, tā būs ērtāk. Var jau arī likt visus tomātus lielā katlā. Katlā, kurā ir 1 kg tomātu, liek 1 ēdamkaroti sāls bez kaudzītes un visu labi samaisa.
Atstāj tomātus uz 15 minūtēm. Kad laiks pagājis, tomātiem ir izdalījies liels daudzums sulas. Liec tomātus sietā, tā arī vēl daļa sulas aizies.
Starp citu, šo sulu nevajag liet ārā, to ļoti labi var pievienot borščam vai citām zupām, tikai tad zupām sāli klāt likt nevajag.
Ņem cepamo plāti 34-35 cm, ieklāj tajā cepamo papīru.
Saliec uz tās tomātus ar griezuma pusi uz augšu, samērā tuvu vienu otram.
Liec cepeškrāsnī 100 grādos. Jābūt augšējai un apakšējai sildīšanai un arī konvekcijai. Ja konvekcijas nav, nav liela nelaime, vienkārši tomātus nāksies gatavot nedaudz ilgāk. Cepeškrāsnij jābūt nedaudz pavērtai. Cepeškrāsns stūrī var ielikt suši kociņu.
Gatavoju 4 stundas.
Ņemu ārā tomātus, tie ir pilnīgi izžuvuši, visa sula aizgājusi. Tā arī jābūt. Kad tomāti atdzisuši un jūs pagaršosiet gabaliņu, tie būs līdzīgi tomātu čipsiem!
No 2 kilogramiem tomātu sanāk tikai 150 grami! Tādi tomāti aizņem maz vietas. Tas ir lieliski. Bet garša tiem ir koncentrēta.
Tas vēl nav viss! Šādus tomātus var samalt kafijas dzirnaviņās pulverī. Sanāk tomātu pulveris.