Kurš gan nezina šo kārtainās mīklas ābolmaizīti, kas senāk bija nopērkama visās konditorejās. Trausla no apakšas, trausla no augšas un sulīga pa vidu. Arī mūsmāju recepšu kladē bija šī recepte, un to cepa īpašos gadījumos, kad gribējās ko saldu. Mammas recepti gan nedaudz uzlaboju, ābolus liekot nevis svaigus, bet pasautējot sviestā, tāpat es pievienoju garšvielas, bet skaidrs ir viens – kā uzcep, tā pazūd nemanot.
Sastāvdaļas
mīklai:
420 g kviešu miltu + nedaudz virsmas pārkaisīšanai
40 g Demeraras cukura
šķipsniņa jūras sāls
nedaudz vaniļas pulvera vai ekstrakta, ja vēlies
1 tējk. malta kanēļa
250 g auksta sviesta, rupji sarīvēts
200 g 20% skābā krējuma
pildījumam:
400 g nomizotu, iztīrītu ābolu, sagriezti gabaliņos
300 g „I love eco” svaigu plūmju, bez kauliņiem, sagrieztas gabalos
80 g sviesta, sagriezts gabalos
180 g Demeraras cukura
pārsmērēšanai:
1 maza ola
20 ml piena
Pagatavošana
Sakarsē krāsni 200 grādus karstu. Izklāj 30 x 30 cm lielu cepamo pannu ar cepamo papīru vai, ja izmanto apaļo formu 25–27 cm diametrā, ietauko ar sviestu, jo no tās var viegli izņemt arī bez papīra. No kantainās formas ņemot ārā kūku bez papīra, tā var salūzt.
Bļodiņā sakul olu ar pienu.
Bļodā liec miltus, sāli, kanēli, cukuru un samaisi. Pievieno rupji sarīvētu sviestu un ar nazi iekapā, līdz izveidojas rīvmaizei līdzīga masa, kur var būt palikuši arī lielāki sviesta gabaliņi.
Pievieno skābo krējumu, samīci mīklu, lai ir viendabīga bumba, un sadali divās daļās.
Uz miltiem pārkaisītas virsmas izrullē vienu mīklas daļu, liec formā, sadursti ar dakšiņu, pārsmērē ar olas un piena maisījumu un cep krāsns vidējā nodalījumā 15–20 minūtes, līdz pamatne ir zeltaina.
Kamēr pamatne cepas, pannā liec visas pildījuma sastāvdaļas un sautē/karamelizē uz vidēji lielas liesmas, līdz āboli ir gandrīz mīksti (tas nekas, ka nebūs līdz galam mīksti, jo vēl cepsies krāsnī), šķidrums gandrīz iztvaikojis un palikusi tikai karamelīga masa.
Izņem pamatni no krāsns un uzliec pildījumu. Izrullē atlikušo mīklu, uz galda sadursti ar dakšiņu un pārliec pāri pildījumam, viegli palokot malas tā, lai tās paiet garām apakšējai malai (aizlokot ciet).
Pārsmērē ar olas un piena maisījumu un cep krāsnī vēl 15‒20 minūtes, līdz kūka ir zeltaina. Izņem no krāsns, ļauj atdzist un pasniedz.
Avots: gardezi.lv