Pēdējā laikā mēs ar vīru biežāk pērkam sausos augļus, nekā konfektes. Bet pirms pāris mēnešiem, kad es centos atgūt formu pēc garās ziemas, vispār savas ēdienkartes veidošanā stipri pievērsos datelēm. Toreiz arī sāku tās izmantot bez atlikuma. Pat kafiju no dateļu kauliņiem gatavoju.
Šo ideju man piespēlēja paziņa, kura jau piekto gadu dzīvo Izraēlā. Viņa pastāstīja par kādu vietējo kafejnīcu, kurā pārdod kafiju no dateļu kauliņiem. Gatavo to tāpat kā tradicionālo. Bet arī šajā lietā ir savas nianses. Par to lasi tālāk!
Kā no kauliņiem pagatavot kafiju
Pirms gatavot no kauliņiem pulveri, tie kārtīgi jāizžāvē. Notīrītos dateļu kauliņus lieciet vienā kārtā uz cepešplāts. Žāvējiet tos 100 grādu temperatūrā cepeškrāsnī 30 minūtes.
Pēc tam lieciet kauliņus uz sausas pannas. Cepiet līdz tās kļūst viegli zeltainas. Taču sekojiet, lai kauliņi neapdeg. Kauliņu gatavību viegli noteikt – tie kļūst trausli. Jūs tos varēsiet pārlauzt ar pirkstiem.
Dateļu kauliņu kafijas recepte
Un tagad var gatavot pulveri. Labāk to darīt elektriskajās kafijas dzirnaviņas, jo tajās kauliņi ātri samalsies. Kad pulveris gatavs, beriet to kafijas kanniņā.
Uz 250 ml ūdens vajadzēs 2 tējkarotes dateļu kauliņu pulvera. Gatavam dzērienam būs smalks medus un augļu aromāts, bet krāsa būs tāda, kā parastai kafijai. Atzīšos godīgi, lai našķētos ar šādu aromātisku un gardu dzērienu, es būtu gatava iestādīt un izaudzēt dateļu palmu.
Kāds labums no dateļu kafijas
Patiesībā jau dateļu kauliņu kafijas stāstam ir tikpat gara vēsture, kā īstajai kafijai. Jo to gatavoja jau senie beduīni Sahāras tuksnesī pirms daudziem gadsimtiem. Laikam jau viņi zināja par šīs kafijas vērtīgajām īpašībām.
Kafija, kas pagatavota no dateļu kauliņiem, uzmundrina ne mazāk, kā īstā kafija. Taču tā nesatur ne kofeīnu ne glutēnu. Dzērienam ir patīkama raksturīga pēcgarša un tai nemaz nav skābuma.
Komponenti, kurus satur dateļu kauliņi, palīdzēs veicināt kuņģa darbību.
Vai jums garšo dateles? Kā jūs tās ēdat: vienkārši tāpat vai gatavojat no šiem augļiem konditorejas gardumus?