Agrāk man šis auglis negaršoja: savelkošs taču! Iepatikās tas tikai tad, kad pagaršoju aivu ievārījumu pēc savas vīramātes receptes. Ne velti vīrs tā to slavēja! Nekāda rūgtenuma, nekādas savilkšanas, tikai piesātināta salda garša.
Tagad aivu pērku spaiņiem, lai sagatavotu šo gardo kārumu ziemai. Aivu ievārījums ar valriekstiem aiziet ātrāk, nekā zemeņu vai ķiršu. Ja izlemsiet pamēģināt, iesaku uzreiz gatavot lielāku partiju – nenožēlosiet!
Sastāvdaļas:
2 kg aivas
700 ml ūdens
200 g valriekstu
2 kg cukura
1 gab. citrons
Pagatavošana:
1. Labi nomazgā aivas uz aplej tās ar karstu ūdeni. Atstāj līdz atdzišanai. Var arī pavārīt augļus 3-4 minūtes.
2. Notīrītus valriekstus aplej ar vārošu ūdeni un atstāj. Tas jādara tāpēc, lai noņemtu riekstiem rūgtenumu.
3. Sagriez aivas gabaliņos vai šķēlītēs. Izgrieztajām serdītēm uzlej to ūdeni, kas palika no aivu apliešanas un vāra 10 minūtes, tad nokāš.
4. Nolej šķidrumu no riekstiem un nomazgā riekstus ar aukstu ūdeni.
5. Aivu šķidrumam pievieno cukuru, liek uz uguns un maisot vāra.
6. Kad sīrups sāk vārīties, ber tajā aivas un vāra, līdz tās mīkstas.
7. Sagriež citronu gabaliņos (ja vēlas, var izmantot tikai citrona sulu).
8. Riekstus kopā ar citroniem vai citronu sulu pievieno aivām un vāra vēl 10 minūtes.
9. Lieciet ievārījumu burciņās un aizskrūvējiet tās.
Šādu aivu ievārījumu ar valriekstiem es pasniedzu pie pankūkām. Bērni ziež to vienkārši uz maizes un ēd pie tējas. Aivu gabaliņi karamelizējas, bet ledusskapī ievārījums kļūst kā marmelāde.
Labu apetīti!