manaOga.lv
  • Latvijā
  • Izklaide
  • Pasaulē
  • Padomi
  • Attiecības
  • Veselība
  • Ģimene
  • Receptes
  • Skaistums
Aktuāli
Izklaide un Iespējas Online Kazino – Spēles, Bonusi...
Kā Organizēt Privātas Sporta Likmju Spēles ar Draugiem
Kā Atpazīt Un Izvairīties No Viltus Ziņām?
Visu Laiku Populārākās Reklāmas
Veiciniet Savu Radošumu: Padomi Inovatīvu Ideju Rosināšanai
Populārākās e-sports spēles pasaulē
Populārākie Izklaides Veidi Mūsdienās
Kazino dīleru apslēptā valoda – dažādi signāli un...
Draudzene no Spānijas atklāj, kā pareizi taisīt čurros...
Citādāk vairs netaisu: kā vienkārši uztaisīt kārtaino mīklu....

manaOga.lv

  • Latvijā
  • Izklaide
  • Pasaulē
  • Padomi
  • Attiecības
  • Veselība
  • Ģimene
  • Receptes
  • Skaistums
Padomi

Kāpēc vecmāmiņas tēja bija garšīgāka un kā iemācīties to pagatavot. Dzeru tādu visu laiku

Autors: Edgars Bērziņš 03/05/2021

Vecmāmiņas tēja vienmēr bija kaut kāda īpaša. Tagad reizēm atceros, kā bija bērnībā. Cepumi, maizītes. Un smaržīga Gruzijas tēja. Un lai tajā būtu arī kāda piparmētras lapiņa smaržai. Vecmāmiņas vairs nav, bet visas šīs lietas vēl atmiņā ir. Starp citu, tēju dzērām no glāzēm, bet skaistās tasītes tika lietotas tikai pa svētkiem.

Ar trīsām sirdī atceros, kā vecmāmuļa gatavoja tēju un kāpēc tā bija tik garšīga. Izrādās ir dažas viltības. Protams, ja tās tā var saukt.

Vecmāmiņas tēja

Pirmkārt jau, vecmāmiņa vienmēr tēju gatavoja mazā kanniņā, nevis tā, kā tagad – tieši krūzē. Pats par sevi saprotams, ka toreiz neviens pat iedomāties nevarēja par tēju maisiņos un par visādiem aromatizētājiem. Otrkārt, tēja parasti bija Gruzijas, tikai pa retam Indijas. Tagad pat neatceros, kādos gadījumos vecmāmiņa to izvēlējās.

Pat tad, kad tēju asortiments ievērojami pieauga, un Gruzijas tēja kļuva daudz lētāka un retāk pieejama, vecmāmiņa vienmēr centās atrast tieši to. Tāpēc šo garšu es atceros vēl tagad. Bet noslēpums ir tajā, ko vecmāmiņa pievienoja tējai tējkannā.

Kādu reizi noskatījos, ka kopā ar tēju viņa tējkannā ieber arī šķipsniņu sodas. Pavisam maz, naža galu. Un tikpat daudz cukura. Tad uzlej vārošu ūdeni un uzliek vāciņu burtiski uz piecām minūtēm. Šis tad bija tas tējas stiprums, kuru pēc tam vecmāmiņa lēja glāzēs un klāt pielēja karstu ūdeni no tējkannas.

Vecmāmiņas tēja

Runā, ka sodu tējai pievienoja blēdīgie pavāri padomju ēdnīcās. Viņi lika mazāk tējas, bet pateicoties sodai tējas krāsa palika tikpat piesātināta. Un pats par sevi saprotams, cukurs. Kurš atceras tēju ēdnīcās? Nevaru apgalvot, ka tā bija tāda pati, kā vecmāmiņas. Bet varbūt tagad pie vainas ir ūdens?

Vārdu sakot, kad pārdošanā ieraudzīju Gruzijas tēju, nopirku paciņu. Pamēģināju visu to pašu izdarīt mājās. Diemžēl, rezultāts mani neiepriecināja. Centos pievienot piparmētru un nedaudz citronu sulas. Tēju izglāba tikai liels daudzums cukura. Un radās sajūta, ka kaut ko es daru nepareizi.

Starp citu, vecmāmiņa nekad nelika cukuru tieši tējā. Viņai mājās vienmēr bija graudu cukurs, un tēju viņa dzēra, cukuru piekožot klāt. Teica, ka tā viņu iemācījusi mamma. Arī es tā pamēģināju. Šķiet, ka tā ir garšīgāk. Vēl ievēroju, ka tad, ja pievieno vairāk tējas stiprumu, arī situācija uzlabojas.

Vienkārši vecmāmiņa lika divas karotes stipruma, bet es pamēģināju likt trīs. Ko teikt? Pēc tam salīdzināju ar tējām, kas vestas no Indijas. Tām, protams, ir pavisam cita, spēcīgāka garša un smarža. Tādi lūk novērojumi! Un tomēr vecmāmiņas tēja man patika labāk. Tagad tēju uzleju tikai tējkanniņā – pagatavoju tējas stiprumu, un pēc tam pieleju karstu ūdeni. Man liekas, ka tā ir garšīgāk.

Te būs mūsu instrukcija, kā pagatavot “vecmāmiņas tēju”:

1. Liec tējkanniņā 2-3 karotes lielo lapu vai vidēja lieluma lapu tēju.

2. Pieber naža galu sodas un šķipsniņu cukura un uzlej vārošu ūdeni.

3. Pēc piecām minūtēm lej tējas stiprumu glāzēs. Stiprumu lej apmēram trešdaļu glāzes tilpuma, klāt pielej karstu ūdeni no tējkannas.

Cukuru, citronu, piparmētru un citas zālītes, kā arī saldo krējumu, lai sanāktu angļu tēja, liec klāt pēc saviem ieskatiem. Un pats svarīgākais: neaizmirsti atstāt komentāru par to, kā sanāca tev!

Vecmāmiņas tēja atgādina  par gaišajām vasaras dieniņām, kad mēs no rītiem sanācām lapenē brokastot un apspriest dienas plānus. Bija lieliski!

Kāpēc vecmāmiņas tēja bija garšīgāka un kā iemācīties to pagatavot. Dzeru tādu visu laiku was last modified: 3 maijs, 2021 by Edgars Bērziņš
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Iepriekšējais raksts
Dārzniece man pastāstīja, kādas kļūdas pieļauj, audzējot lilijas mājās. Vairākas lietas darīju nepareizi
Nākamais raksts
Kādos bērnu ratiņos padomju laika māmiņas vizināja savus mazuļus. Man bija līdzīgi (Foto)

Citi lasīja

Ja spiež, berž vai slikti ož: 10...

22/05/2018

Ja pamaniet šo sabiedriskajā tualetē, nekavējoties pametiet...

23/05/2017

Aizsargā sevi un savu dārzu no ērcēm:...

21/05/2019

Jaunā māmiņa nomira neilgi pēc tam, kad...

12/05/2017

Visvērtīgākās brokastis: attīrām organismu un atbrīvojamies no...

29/05/2019

Sēklu diedzēšana: Veiksmīga cīņa ar vēzi, un...

13/03/2019

8 padomi no pieredzējušas mājsaimnieces: kā uzturēt...

23/08/2019

Spēku izsīkums ziemā. Kā atgūt enerģiju un...

25/01/2018

Dārzeņu karalis – sparģelis

15/03/2017

Esmu jau gados, bet tikai tagad sapratu,...

20/09/2021

Seko mums

Oga




Populārākais

  • Pieredzējis dārznieks atklāj, kā un kad stādīt sīpolus ziemai, lai raža būtu lielāka nekā kaimiņiem

  • Ebrejiem ir savas zodiaka zīmes! Atklāj ko jaunu par sevi!

  • Vecmamma atklāj, vai kāpostu tīteņi ir jāapcep pirms sautēšanas

Jaunākais

  • Izklaide un Iespējas Online Kazino – Spēles, Bonusi un Vairāk

  • Kā Organizēt Privātas Sporta Likmju Spēles ar Draugiem

  • Kā Atpazīt Un Izvairīties No Viltus Ziņām?

Citāts

Citāts ir burtisks izraksts no kāda teksta vai precīzi atkārtoti kādas personas vārdi.

Follow Me

Facebook
  • Facebook
  • Twitter
  • Par mums un kontakti

@2023 - ManaOga.lv Informācijai ir izziņas raksturs, un tai nav juridiska spēka. ManaOga.lv neuzņemas atbildību par darbībām vai lēmumiem, kas balstīti uz saņemto informāciju. ManaOga.lv publicētās informācijas tālākizmantošanas gadījumos atsauce ar pilnu saiti ir obligāta.


Back To Top