Nesen veikalā ieraudzīju garšvielu piedevu borščam. Nolēmu pagatavot ar šo piedevu boršču nākamajā reizē. Vilšanos savu mājinieku acīs nevarēju nepamanīt. Jaunā garšvielu piedeva nomāca visu zupas garšu.
Todien gatavoju vēl vienu katlu zupas pēc senās vecmāmiņas receptes.
Borščs laikam ir tradicionālākais slāvu virtuves ēdiens. Visā pasaulē slāvu tautu virtuve ārzemniekiem asociējas ar šo „sarkano zupu”.
Katra saimniece gatavo savu firmas boršču pēc savas ģimenes receptes, reizēm pat neieviešot nekādas izmaiņas. Taču ir garšvielas, kuras atklās jums šo ēdienu pavisam pa jaunam. Dalos savā pieredzē!
Kura garšviela borščam derēs ideāli
Kaltēti ķiploki
Daudzas saimniece (to skaitā arī es) ir pārliecinātas, ka ar ķiplokiem nevar ietekmēt nevienu ēdienu, ja nu vienīgi desertu.
Ja nevēlaties, lai jūsu gatavotais ēdiens nebūtu ar pārāk asu svaiga ķiploka garšu, izmantojiet kaltētus ķiplokus. Īpašības sagatavotas, bet asās smaržas nav.
Melnie pipari
Šī standarta garšviela ir sastopama katrā virtuvē. Lietojam piparus praktiski visos otrajos ēdienos un zupās. Borščs nav izņēmums. Pievienojiet tos zupā – maltus vai graudiņos. Visaromātiskākā zupa sanāks, ja pievienosiet tai svaigi maltus piparus.
Lauru lapas
Kāda gan zupa bez lauru lapām? Šī klasiskā garšviela piedos jūsu zupai patīkamu garšu un smaržu. Atcerieties, ka gatavošanas beigās lauru lapas ir jāizņem no zupas. Citādi jūsu zupa kļūs rūgtena.
Koriandrs
Vai esat mēģinājuši pievienot borščam koriandru (kinzu)? Lai arī tā ir populāra garšviela, tā klasiskajā boršča receptē nav minēta. Zupas aromāts būs vienkārši dievīgs. Noteikti sasmalciniet to pirms liekat katlā.
Selerija
Vēl viena klasiskajam borščam neierasta sastāvdaļa. Pamēģiniet pievienot to zupai, lai tā kļūtu garšīgāka. Nav obligāti izmantot svaigu seleriju, kaltēta nemaz nav sliktāka.
Ko nedrīkst pievienot borščam
Mēs tomēr gatavojam tradicionālo zupu tās klasiskās garšas dēļ. Kad mums piedāvā boršču, mēs vēlamies tieši to. Protams, virtuvē var eksperimentēt, bet no dažiem eksperimentiem labāk izvairīties.
Tā neiesakām borščam pievienot universālo garšvielu maisījumus un piedevas, kuras it kā der visam. Bez tam neizmantojiet piedevas, kuras paredzētas atsevišķi kartupeļiem, dārzeņiem, gaļai, nepatīkamā garša būs nepatīkams pārsteigums.
Es esmu ievērojusi, ka daudziem patīk pikantais borščs, taču neiesaku garšvielas pievienot katlā visai zupai. Labāk pasniegt tās atsevišķi.
Tad katrs pats varēs regulēt savas zupas stiprumu. Ja jūs zināt, ko vēl var pievienot borščam, lai tas būtu garšīgāks, padalieties komentāros!