Sastāvdaļas
Mīklai:
250 g kviešu miltu
2 g sāls
1 ola
100 g remdena ūdens
20 g eļļas
Pildījumam:
100 g rīvmaizes
50 g svieta
140 g cukura
10 g malta kanēļa
170 g rozīņu
10 g citrona sulas
1 kg mizotu, plānās šķēlēs sagrieztu skābu ābolu (vēlams antonovka)
1 šļuka ruma
Pagatavošana
Ābolu strūdele patiesi ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem kulta desertiem pasaulē, ko savās ēdienkartēs iekļāvuši gan smalkie Vīnes kafijas nami, gan Amerikas ceļmalas krogi, gan Japānas tējnīcas.
Un, ja šo rudens garšu piesātināto ābolmaizi cepsi mājās, atvērsi durvis priekam un svētku aromātam.
Strūdeles mīklas masa ir pavisam vienkārša, taču to labāk ieteicams pagatavot iepriekšējā dienā.
Mīklas sagatavošana: sajauc kopā olas ar remdeno ūdeni, eļļu un sāli, tad pievieno masai miltus. Visu kārtīgi sajauc un liec ledusskapī uz nakti, lai visas sastāvdaļas labāk sadraudzējas un kļūst par vienu veselu.
Strūdeles pildījumu sagatavo pa daļām:
aplej rozīnes ar rumu un liec, lai ievelkas;
pannā izkausē sviestu un apcep tajā rīvmaizi, lūdz tā kļūst zeltaini brūna;
sajauc kanēli ar cukuru.
Kad sviestā karamelizētā rīvmaize atdzisusi un rozīnes piesūkušās ar rumu, sajauc visas pildījuma sastāvdaļas kopā ar šķēlēs sagrieztajiem svaigajiem āboliem.
Strūdeles veidošana un cepšana.
Sadali sagatavoto mīklu nelielās porcijās. Pāris minūtes pirms mīklas rullēšanas, paturi to neitrālas garšas eļļā – tad tā kļūs elastīgāka.
Uz kokvilnas drānas uzkaisi miltus un uz tās plāni jo plāni izrullē strūdeles mīklu. Apgriez liekos stūrus un biezākās mīklas maliņas. Klāj bagātīgi ābolu strūdeles pildījumu četrstūra formā izrullētās mīklas vienā malā un ar kokvilnas drānas palīdzību sarullē strūdeli.
Kārto strūdeli uz cepampapīra, kas nokaisīts ar rīvmaizi, apsmērē kūku ar kausētu sviestu un liec cepties, iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī, kādas 20 min. 180 C grādos.
Kad māju piepilda ceptu ābolu un kanēļa aromāts un kad strūdele kļuvusi zeltaini brūna, ņem to ārā no cepeškrāsns. Baudīt to var gan karstu gan aukstu, ar saldo krējumu vai vaniļas mērci.
Avots: gardezi.lv