Lai cik tas dīvaini nebūtu, mīlestību uz kulināriju manī ieaudzināja nevis mamma, bet draudzenes tēvs. Viņš ir pavārs. Savukārt no draudzenes es uzzināju restorāna kotlešu recepti un arī to, kam paredzētas rīves visas malas. Pat nezinu, par kuru informāciju esmu pateicīga vairāk.
Esmu pārliecināta, ka šis rīks ir katras kārtīgas saimnieces virtuvē. Taču parasti tiek izmantotas tikai divas tās malas: ar lielām un mazām atverēm – rupjā un smalkā rīve. Un kam tad vajadzīgas pārējās? Lūk, ko man pastāstīja draudzene.
Rupjā rīve
Vispopulārākā gan profesionāliem kulināriem, gan parastajām saimniecēm ir rupjā rīve. Ar to ir ērti rīvēt gan svaigus, gan vārītus dārzeņus.
Lai sviests ātrāk kļūtu mīksts, to sarīvē ar rupjo rīvi. Vēl to izmanto, lai sarīvētu vārītas olas un sieru. Siers nelips pie rīves, ja pielietosiet šādu triku – pirms siera rīvēšanas iesmērējiet rīvi ar eļļu.
Smalkā rīve
Smalkā rīve tiek izmantota, lai sasmalcinātu produktus kārtainajiem salātiem. Starp citu, kartupeļu pankūkām pavāri izmanto gan rupjo, gan smalko rīvi. Abas labi tiek galā ar uzdevumu. Un arī mazgāt tās ir vienlīdz viegli.
Plakanā rīve
Šo rīves malu saimnieces izmanto ļoti reti. Un velti, jo ar to viegli sagatavot dārzeņus čipsiem, sagriezt sīpolu riņķus, cieto sieru, piemēram, parmezānu. Sieram gan var izmantot speciālu nazi, bet vai tas jāpērk, ja jums mājās ir šāda rīve?
Viļņotā rīve
Tāpat darbojas arī viļņotā rīve. Rezultātā jums sanāks viļņoti dārzeņi cepšanai vai svaigiem salātiem. Svarīgi rīvēt produktus ar šo rīvi pirms pagatavošanas, jo vārītus dārzeņus būs grūti rīvēt un tie neturēs formu.
Rīve ar zobiņiem
Kā pastāstīja man, tad padomju laikā ar šādu rīvi rīvēja augļus un dārzeņu bērnu ēdiena pagatavošanai. Daži pavāri arī tagad tādā pat veidā gatavo biezeņus, taču lielākā daļa pārgājuši uz blenderiem.
Un tomēr, gan profesionāļi, gan mājsaimnieces izmanto šo rīvi, kad vajag sasmalcināt cieto sieru, pagatavot rīvmaizi vai sarīvēt citrona miziņu. Bet, lai ķiploki neiestrēgtu zobiņos, pielietojiet šādu knifiņu – uzvelciet rīvei pārtikas plēvi vai plastmasas maisiņu un tad rīvējiet ķiploku.
Kvadrātiņu rīve
Rīve, kuru izmanto visretāk, izskatās tieši tā. Ar tās palīdzību jūs varat sasmalcināt burkānus, lai gatavotu burkānus korejiešu gaumē. Bieži vien šāda rīve ir divpusēja, tāpēc strādāt ar to ir ātri un viegli. Pat siers sanāk skaisti, vai ne? Un kā to izmantojat jūs?
Tā rīvi izmanto profesionāļi. Esmu pārliecināta, ka no virtuves piederumiem jāizspiež maksimums. Tāpēc arī sāku rīvēt dārzeņus dažādos veidos. Mans ēdiens pēc tam kļuva daudzveidīgāks. Vai jūs zinājāt, kam paredzēta katra rīves puse?