Salātu receptes pilnvērtīgai maltītei ar norādītu kaloritāti un uzturvērtību.
Diētiskie Cēzara salāti
SASTĀVDAĻAS:
- 200 g ledus salāti
- 50 g vistas krūtiņas
- 1 ola
- 30 g baltmaizes
- 1 daiviņa ķiploka
- 15 g siera (tauku saturs 15% )
- 1 tējkarote olīveļļas
PAGATAVOŠANA:
- Vistas krūtiņu sagriežat gabaliņos un uz sausas pannas apcepiet līdz tā ir gatava. Novāriet un sasmalciniet olu, sarīvējiet sieru, sasmalciniet ķiploku. Maizi sagriežat kubiņos un apcepiet uz pannas vai cepeškrāsnī, līdz tā kļūst zeltaina un kraukšķīga. Salātu lapas sapluciniet ar rokām nelielos gabaliņos. Visas sastāvdaļas sajauciet bļodā un aizdariet ar olīveļļu.
- Vienā porcijā ir 304 kkal, 25 g olbaltumvielu, 13 g tauku un 21 g ogļhidrātu.
Salāti ar makaroniem un lasi
SASTĀVDAĻAS:
- 30 g makaronu
- 50 g laša
- 6 ķirštomātiņi
- 100 g zaļo salātu
- 10 g pesto
PAGATAVOŠANA:
- Laša fileju ietiniet folijā un cepiet cepeškrāsnī 180 grādos apmēram 10 minūtes. Makaronus novāriet līdz al dente gatavībai. Tomātiņus sagriežat četrās daļās.
- Salātus noskalojiet. Sastāvdaļas sajauciet bļodā, pievienojiet pesto. Šos salātus var ēst arī siltus.
- Vienā porcijā ir 267 kkal, 19 g olbaltumvielu, 9 g tauku un 28 g ogļhidrātu.
Salāti ar liellopa gaļu un ceptiem baklažāniem
SASTĀVDAĻAS:
- 60 g vārītas liellopa gaļas
- 1 neliels baklažāns
- 2 tomāti
- 80 g redīsu
- 150 g romiešu salātu
- ¼ daļa sarkanā sīpola
- 1 tējkarote olīveļļas
PAGATAVOŠANA:
- Liellopa gaļu sagriežat gabaliņos. Baklažānu (iepriekš sadurstītu ar dakšiņu) un vienu tomātu ietiniet folijā un cepiet cepeškrāsnī 200 grādos attiecīgi 25 un 15 minūtes. Sīpolu sagriežat gredzenos, redīsu ripiņās, baklažānu un abus tomātus šķēlītēs.
- Sajauciet visas sastāvdaļas un sajauciet ar olīveļļu. Šos salātus var ēst gan aukstus gan siltus.
- Vienā porcijā ir 292 kkal, 20 g olbaltumvielu, 15 g tauku un 22 g ogļhidrātu.
Salāti ar turku zirņiem
SASTĀVDAĻAS:
- 30 G turku zirņu
- 60 g konservētu pupiņu
- ¼ daļa avokado
- 1 liels tomāts
- 100 g spinātu
- 1 tējkarote olīveļļas
PAGATAVOŠANA:
- Turku zirņus iemērciet uz 8 – 12 stundām, tad novāriet līdz gatavībai. Avokado un tomātus sagriežat. Spinātus apcepiet uz pannas, pievienojot ēdamkaroti ūdens un atdzesējiet.
- Samaisiet visas sastāvdaļas un aizdariet ar eļļu.
- Vienā porcijā ir 316 kkal, 15 g olbaltumvielu, 13 g tauku un 39 g ogļhidrātu.
Salāti ar vistu un mandarīniem
SASTĀVDAĻAS:
- 70 g vistas krūtiņas
- 6 ķiršu tomātiņi
- 1 gurķis
- 10 g aso piparu
- 100 g spinātu
- 40 g konservētu mandarīnu
- 10 g siera (tauku saturs 15 %)
- 1 tējkarote olīveļļas
PAGATAVOŠANA:
- Vistas krūtiņu sagriežat un apcepiet uz sausas pannas. Piparu sagriežat pusgredzenos, gurķi ripiņās, tomātus četrās daļās. Pievienojiet spinātus, mandarīnus, rīvētu sieru un samaisiet ar eļļu.
- Vienā porcijā ir 232 kkal, 24 g olbaltumvielu, 8 g tauku un 21 g ogļhidrātu.
Salāti ar šampinjoniem
SASTĀVDAĻAS:
- 60 g šampinjonu
- 6 ķiršu tomātiņi
- 1 gurķis
- 70 g romiešu salātu
- 2 olas
- 1 tējkarote olīveļļas
PAGATAVOŠANA:
- Novāriet un sasmalciniet olas. Svaigus šampinjonus nomazgājiet un sagriežat šķēlītēs. Sagriežat tomātus un gurķi.
- Pievienojiet salātus un eļļu.
- Vienā porcijā ir 276 kkal, 18 g olbaltumvielu, 15 g tauku un 20 g ogļhidrātu.
Salāti ar tītara gaļu un seleriju kātiem
SASTĀVDAĻAS:
- 80 g tītara gaļas
- 2 seleriju kāti
- 10 g valriekstu
- ½ burkāna
- 1 gurķis
- 100 g romiešu salātu
- 1 tējkarote olīveļļas
PAGATAVOŠANA:
- Tītara gaļu sagriežat taisnstūra gabaliņos un apcepiet uz sausas pannas. Seleriju kātus, gurķi un riekstus sasmalciniet gabaliņos, burkānu sarīvējiet. Pieliekat salātus un aizdariet ar eļļu.
- Vienā porcijā ir 255 kkal, 18 g olbaltumvielu, 12 g tauku un 20 g ogļhidrātu.
Salāti ar griķiem un parmezāna sieru
SASTĀVDAĻAS:
- 30 g griķu
- 15 g parmezāna
- 100 g spinātu
- 30 g purava
- 100 g ledus salātu
- 20 g grieķu jogurta
PAGATAVOŠANA:
- Griķus aplejiet ar vārošu ūdeni (1 daļa griķu un divas daļas ūdens) un atstājiet uz 6 – 8 stundām. Sagriežat puravu, sarīvējiet parmezānu, salātu lapas sapluciniet gabaliņos.
- Sajauciet visas sastāvdaļas un pievienojiet grieķu jogurtu.
- Vienā porcijā ir 232 kkal, 15 g olbaltumvielu, 6 g tauku un 33 g ogļhidrātu.
Salāti ar ceptām bietēm
SASTĀVDAĻAS:
- 1 neliela biete
- 100 g romiešu salātu
- 8 ķiršu tomātiņi
- 30 g fetas siera
- 10 g Indijas riekstu
- 1 tējkarote olīveļļas
PAGATAVOŠANA:
- Bieti noskalojiet, ietiniet folijā un cepiet cepeškrāsnī 180 grādos apmēram 40 minūtes. Tad atdzesējiet un sagriežat kubiņos. Sagriežat tomātiņus, sasmalciniet riekstus. Salaužat gabaliņos fetas sieru, sapluciniet salātus. Sajauciet visas sastāvdaļas un pievienojiet eļļu.
- Vienā porcijā ir 297 kkal, 11 g olbaltumvielu, 17 g tauku un 30 g ogļhidrātu.
Salāti ar bulguru
SASTĀVDAĻAS:
- 100 g vārīta bulgura
- 70 g lapu salātu
- 1 liels gurķis
- 20 g granātābola sēkliņas
- 1 saldā paprika
- 20 g grieķu jogurta
PAGATAVOŠANA:
- Salātu lapas sapluciniet ar rokām, gurķi un papriku sagriežat palielos gabalos, visu samaisiet. Pievienojiet vārītu bulguru, granātābola sēkliņas, pievienojiet grieķu jogurtu.
- Vienā porcijā ir 168 kkal, 8 g olbaltumvielu, 1,6 g tauku un 35 g ogļhidrātu.
LAI LABI GARŠO!
Avots: edamkopa.lv